Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-04-28@19:09:26 GMT

پیرمرد نابینای ماجرای سوره عبس کیست؟

تاریخ انتشار: ۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۷۵۶۷۶

پیرمرد نابینای ماجرای سوره عبس کیست؟

خداوند در آیات ۱۰-۱ سوره عبس می‌فرماید:
(«عَبَسَ وَ تَوَلىّ؛ أَن جَاءَهُ الْأَعْمَى‏؛ وَ مَا یُدْرِیکَ لَعَلَّهُ یَزَّکىّ؛ أَوْ یَذَّکَّرُ فَتَنفَعَهُ الذِّکْرَى؛ أَمَّا مَنِ اسْتَغْنىَ‏؛ فَأَنتَ لَهُ تَصَدَّى‏؛ وَ مَا عَلَیْکَ أَلَّا یَزَّکىَ‏؛ وَ أَمَّا مَن جَاءَکَ یَسْعَى‏؛ وَ هُوَ یخَْشىَ‏؛ فَأَنتَ عَنْهُ تَلَهَّى‏»): چهره درهم کشید و روى گردانید، که آن مرد نابینا پیش او آمد؛ و تو چه دانى، شاید او به پاکى گراید، یا پند پذیرد و اندرز سودش دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

امّا آن کس که خود را بى ‏نیاز مى‏ پندارد، تو بدو مى ‏پردازى؛ با آنکه اگر پاک نگردد، بر تو [مسئولیّتى‏]نیست. و، امّا آن کس که شتابان پیش تو آمد، در حالى که [از خدا]مى‏ ترسید، تو از او به دیگران مى‏ پردازى.

برخی مفسران در شان نزول آیات فوق معتقدند: عده‌ای از سران قریش مانند عقبه بن ربیعه، ابوجهل، عباس بن عبد المطلب و جمعی دیگر، خدمت پیامبر اکرم (ص) بودند و پیامبر مشغول تبلیغ و دعوت آن‌ها به سوی اسلام بود و امید داشت که این سخنان در دل آنان مؤثر واقع شود (و مسلماً اگر اینگونه افراد اسلام را می‌پذیرفتند گروه دیگری را به اسلام می‌کشاندند و هم کارشکنی‌های آن‌ها از میان می‌رفت و از هر دو جهت به نفع اسلام بود) در این میان عبدالله بن ام مکتوم که مرد نابینا و ظاهرا فقیری بود وارد مجلس شد، و از پیامبر (ص) تقاضا کرد آیاتی از قرآن را برای او بخواند و به او تعلیم دهد، و پیوسته سخن خود را تکرار می‌کرد و آرام نمی‌گرفت، زیرا دقیقا متوجه نبود که پیامبر با چه کسانی مشغول صحبت است. او آنقدر کلام پیامبر (ص) را قطع کرد که حضرت ناراحت شده و آثار ناخشنودی در چهره مبارکش نمایان گشت و در دل گفت: این سران عرب پیش خود می‌گویند پیروان محمد (ص) نابینایان و مردگانند و لذا رو از عبد الله برگرداند و به سخنانش با آن گروه ادامه داد.

در این هنگام آیات («عبس و تولی») چهره در هم کشید و روی برتافت («ان جآء ه. الاعمی») از این که نابینایی به سراغ او آمد و ... نازل شد (و در این باره پیامبر (ص) را مورد عتاب قرار داد). رسول خدا (ص) بعد از این ماجرا عبد الله را پیوسته گرامی می‌داشت و هنگامی که او را می‌دید می‌قرمود: «مرحبا بمن عاتبنی فیدری»؛ مرحبا به کسی که پروردگارم به خاطر او مرا مورد عتاب قرار داد و سپس به او می‌فرمود: آیا حاجتی داری آن را انجام دهم؟ و پیامبر (ص) دو بار او را در غزوات اسلامی در مدینه جانشین خویش قرار داد. [۱]شأن نزول دومی که برای آیات فوق نقل شده این است که این آیات درباره مردی از بنی امیه نازل شده که نزد پیامبر نشسته بود، در همان حال عبد الله بن ام مکتوم وارد شد هنگامی که چشمش به عبد الله افتاد خود را جمع کرد، مثل اینکه می‌ترسید آلوده شود و قیافه در هم کشیده و صورت خود را برگرداند، خداوند در آیات فوق عمل او را نقل کرده و مورد ملامت و سرزنش قرار داده است، این شأن نزول در حدیثی از امام صادق علیه السلام نقل شده است. [۲]محقق بزرگ شیعه مرحوم «سید مرتضی» این شأن نزول را پذیرفته است و علامه طباطایی نیز همین نظر را مطابق با سایر قرائن و شواهد قرآنی می‌داند [۳]؛ و در هر حال پیرمرد نابینای عصا به دست، سوره مبارکه عبس، «عبد الله بن ام مکتوم» بوده است.

منابع و مآخذ:

۱ و ۲ ـ. مجمع البیان، ج. ۱۰، ص. ۴۳۷، تفسیر نمونه، زیر نظر آیت الله مکارم شیرازی، ج. ۲۶، ص. ۱۲۳ ـ. ۱۲۴.

۳. رساله لب اللباب به ضمیمه مصاحبات، محمد حسین طباطبایی، تالیف محمد حسین حسینی تهرانی، به کوشش سید هادی خسروشاهی، بوستان کتاب، قم، ۱۳۸۹، بخش مصاحبات، ص. ۱۳۴-۱۳۵. ترجمه تفسیر المیزان، دفتر انتشارات اسلامى جامعه‏ مدرسین حوزه علمیه قم، ۱۳۷۴ ش، ج‏۲۰، ص: ۳۳۰-۳۳۳.

منبع: پارسینه

کلیدواژه: پیرمرد نابینا سوره عبس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۷۵۶۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دستور لازم برای رفع مشکلات آزاد راه پیامبر اعظم(ص) داده شده است

ایسنا/آذربایجان شرقی وزیر راه شهرسازی با بیان اینکه برای رفع مشکلات آزادراه پیامبر اعظم (ص) دستور لازم داده شده است، گفت: شریک کار این آزادراه، یکی از بانک‌های کشور است که بنا به دلایلی، اهتمام به اجرای روکش و بهسازی آن را نداشته و ما نیز بر اساس قانون، اختیار ورود و رفع نواقص این مسیر را داریم.

مهرداد بذرپاش روز جمعه، هفتم اردیبهشت ماه، در جلسه راهبری کاهش تصادفات رانندگی آذربایجان شرقی، با اشاره به بازدیدهای خود از محورهای مواصلاتی استان، اظهار کرد: باید هرچه سریعتر برای تکمیل این منابع عظیمی که در پروژه‌ها انبار شده و روز به روز قیمت تمام شده آن افزایش می‌یابد، اقدام کنیم.

به گزارش ایسنا، وی افزود: سال گذشته ترانزیت جاده‌ای کشور ۵۸ درصد رشد داشته است و نزدیک ۱۵ میلیون تن بار در شبکه ترانزینی طی این مدت جا به جا شده است. 

وی به پروژه‌های جاده‌ای ایران با کشورهای همسایه در قالب پروژه ایرانراه اشاره کرد و گفت: باید تمام تلاش خود را برای کاهش نقاط حادثه خیز و سوانح رانندگی بکار گیریم.

بذرپاش ادامه داد: حضور مدیران بر سر پروژه‌ها الزامی است چراکه حضور آن‌ها بر سر پروژه‌ها، به عنوان بازدارنده عمل می‌کند.

وی افزود: قول می‌دهم درخواست‌های رام‌های راه‌آهن استان را به شبکه ریلی اضافه کنیم و هر چه زیرساخت‌ها از لحاظ ریلی افزایش یابد، توفیقات فراوانی خواهد داشت.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • مدارا با مردم، یک اصل مهم اسلامی و اصلی برای شهرداری‌ها است
  • کتاب «سقوط اسرائیل» به چاپ ششم رسید
  • پیامبر منطقه محروم بشاگرد کیست؟! + فیلم
  • آیت‌الله نجفی تهرانی درگذشت
  • پیرمرد ۸۵ ساله قربانی سرقت‌های سمی شد
  • لزوم بازشناسی بقیع به جهان اسلام
  • ماجرای حضور آیت‌الله خامنه‌ای در خانه شهید شیرودی
  • محکم‌ترین اصل قانون اساسی اسلام که در نهج البلاغه آمده است
  • دستور لازم برای رفع مشکلات آزاد راه پیامبر اعظم(ص) داده شده است
  • لزوم ایجاد فضا‌های آموزشی و تربیتی در آموزش و پرورش