Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-28@22:22:19 GMT

همه عبدالله نیستند

تاریخ انتشار: ۳۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۸۴۴۹۷۸

همه عبدالله نیستند

تهران-ایرنا- به یک معنای مصطلح همه «عبد الله» اند و به معنای نامصطلح همه «عبد الله» نیستند. مقام عبداللهی دوم، مقام فعلی و عملیِ عبد است. این عبد و عابدی را باید ورزید. عبداللهیِ دوم را باید کوشید و محقق و مدام حراست و هرس کرد.

وَلَقَدْ بَعَثْنَا فِی کُلِّ أُمَّةٍ رَسُولًا أَنِ اعْبُدُوا اللَّهَ وَاجْتَنِبُوا الطَّاغُوتَ فَمِنْهُمْ مَنْ هَدَی اللَّهُ وَمِنْهُمْ مَنْ حَقَّتْ عَلَیْهِ الضَّلَالَةُ فَسِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَانْظُرُوا کَیْفَ کَانَ عَاقِبَةُ الْمُکَذِّبِینَ ﴿سوره مبارکه نحل/ آیه 36﴾
مقام عبداللهی دوم که پیشتر گفته شد، مقام سختی است که پیام پیامبرانه هم متوجه همین سادۀ دشوار است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما مگر چه خطری در کمین است؟ از چه باید حراست کرد؟ از کدام هرزه؟ از کدام لغزشگاه؟ پاسخ در سلب «عبد الطاغوت» هاست. پاسخ در نفی الحاد و شرک عملی است. عمده مخاطبان پیامبر (ص) هم عبدالله اند و هم خدا را می شناسند، اما همزمان دچار کثیری عبدِ طاغوت هم هستند. طاغوت از «طَغی» است. به طیف معانی زیاده روی، سرپیچی، گردنکشی، تجاوز از حد، طغیان. آب وقتی سیلاب شود، زیاده شده است. حدّ خود نشناخته است. «انا لما طغا الماء (حاقه/11)» هر چه در مقام عبد، در عرض خدا بنشیند، چون غاصب مقام کبریایی «معبودی» ست و چون از حد تجاوز کرده طاغوت است؛ یعنی هر آنچه در تعریف عبد از خضوع و پرستیدن و شکستن و اطاعت گفته شد، اگر مشمول و معطوف معبودی جز معبود واحد و لایق شود، طاغوت روی نموده و طاغی شایسته «اجتنبوا» است. یعنی در بنیان مرصوص و محکم توحید، خلل شرک افتاده و معبودان اعتباری بر حدّ معبود یگانه تجاوز کرده اند و پا درازی بیجا رخ نموده است.
طاغوت ها ساکنِ غاصب پرستش اند که متوهم و زیاده خواه، انتظار روی کردن های خداوار به سوی خود دارند. عبارت طاغوت در آیه از قضا مطلق و عام بیان شده که بتواند بار کثیری از مصداق های متنوع مکان و زمانی را شامل شود. مصداق به بُت ها، به اُمرای خودکامه، به اربابان سنتی و مدرن، به راهبان و روحانیون و کشیشان و عالمان طاغی، به ارباب ثروت و .... محدود نمی شود.
به تعبیری دیگر تحققِ «عبد اللهی» از یک منظر امری سلبی است. وقتی در سلب عبودیت از غیر خدا کوشش و راه عابدی او صاف و هموار و بی خار شد، نوبت ایجاز موحدانه عبودیت او می رسد. یعنی هر آنچه شایسته خدا می شناسید و قید «تنها او» را هم بر آن می افزایید، اگر بر غیر او و در عرض او روا بدانید دچار طاغوت شده اید. با این کار معبود کاذبِ طاغوتتان را در طاغی بودن، جسور و کامیاب کرده اید و خود را از درجه ممتاز «عبداللهی» به درجه پست شرک زدگی و خفت مذموم ابراهیمی فرو کاسته اید. موحدانه در متون مقدس یادآوری می شود که مقام عبدی، خاص حضرت باری است.
اگر اطاعتی هم از رسول، اگر اطاعتی هم از ولی باطنی، اولی الامر در دین ضمیمه بندگی معرفی شده است، باید در طول این عبداللهی و مقید به آن فهم شود. اطاعت از رسول به معنای عبادت او نیست. حتی مطیع رسول بودن به معنای بردۀ او بودن نیست. رسول مُجاز به فراخواندن «عبادا لی من دون الله (آل عمران/79)» به سوی خود نیست. بلکه او می گوید و بایست بگوید «عالمان ربانی» باشید. توجه ها و اطاعت را نه معطوف به من بلکه معطوف به خدا کنید. «ما کانَ لبشر او یوتیه الله الکتاب و الحکم و النبوة، ثم یقول للناس کونوا «عبادا لی من دون الله» و لکن «کونوا ربانِیِّین» بما کنتم تُعلمون الکتاب و بما کنتم تَدرُسُون (آل عمران/79)»
اطاعت از رسول هم وقتی معنادار و روا و تکلیف است که در طول اطاعت و بندگی خدا باشد. وگرنه چه روا و جوازی، رسول خود مُنادی و پیامبرِ اجتناب از طاغوتی گری است و نباید «اطیعوا الرسول» ناسازگار و بی توجه به «اجتنبوا الطاغوت» معنا شود. با این اوصاف، هر چه در معنای مفهوم «اولوالامر منکم (نساء/59)» در تضاد و عرض این منظومه تفسیر شود کاملا درخور نقد است.
همین مدح عبداللهی و ذم عبدالطاغوت، مقامی بسیار ظریف و باریک است. مقامی که عابدی یگانه الهی اش و اجتناب از بسیار مصادیق طاغوتش، مغز مرارت ها و عصاره پیامبری سلسله بلند ابراهیمی است‌. مقامی که تحققش، تحقق همه آن ساده دشواری است که یکایک انبیا و رسولان و اولیا دنبالش بوده اند.

آدم از بی بصری، بندگی آدم کرد
گوهری داشت، ولی نذر قباد و جم کرد

یعنی در خوی غلامی ز سگان خوارتر است؟
من ندیدم که سگی، پیش سگی سر خم کرد! (اقبال لاهوری)
از: علی سلطانی
فراهنگ**9222**9157

منبع: ایرنا

کلیدواژه: دين قرآن رمضان بندگي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۴۴۹۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سومین سفر «شتر و آسیابان» به مراکش

مجموعه پویانمایی «شتر و آسیابان» به کارگردانی عبدالله علیمراد برای بار سوم در کشور مراکش در سومین جشنواره سینمای مستقل «کازابلانکا» برای کودکان و نوجوانان به نمایش در می‌آید.

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، «شتر و آسیابان» عنوان مجموعه‌ای از سه فیلم کوتاه عروسکی پویانمایی شامل «جایگزین»، «کشاورز و ربات» و «سپید بالان» به کارگردانی عبدالله علیمراد است که به ترتیب در سال‌های ۲۰۰۳، ۲۰۱۱ و ۲۰۲۲ میلادی در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان با شیوه استاپ‌موشن تولید شده است.

بر اساین این خبر، از این مجموعه در بازار فیلم هفتادوپنجمین جشنواره فیلم کن در کشور فرانسه رونمایی شد.

این مجموعه چندی پیش نیز در بخش غیر رقابتی بیستمین جشنواره بین‌المللی فیلم مراکش، بیست‌ویکمین جشنواره بین‌المللی فیلم انیمیشن «مکنِس» مراکش، جشنواره «بلک مووی» سوییس، بخش مسابقه «مخاطبان بزرگسال» بیست‌ونهمین جشنواره بین‌المللی فیلم سینمای آسیایی «وزوول» کشور فرانسه حضور داشته است.

سومین دوره جشنواره سینمای مستقل «کازابلانکا» از ۳ فروردین تا ۲۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ (۱۹ تا ۲۵ آوریل ۲۰۲۴) در شهر کازابلانکا کشور مراکش در حال برگزاری است.

دیگر خبرها

  • حادثه تلخ برای مهمان ویژه استقلال که باعث قطع دست او شده است
  • نظامیان صهیونیست: از دستور آمادگی برای حمله به رفح اطاعت نمی‌کنیم
  • مبارزه با فساد در اولویت برنامه‌های عدلیه است
  • بشاگرد مدال افتخار ایران
  • آمادگی اتاق بازرگانی مکه برای گسترش روابط اقتصادی با ایران
  • سومین سفر «شتر و آسیابان» به مراکش
  • بیش از ۶ هزار خدمت واکسیناسیون در مجتمع رسول دانشگاه علوم پزشکی ایران
  • نابودی طاغوت وعده صادق الهی است
  • نابودی طاغوت صادق‌ترین وعده الهی است
  • واکنش شاعرانه محمد مهدی عبداللهی به شعر رهبر انقلاب